Ο ρόλος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού των υποψηφίων

Άρθρο της Μαρίνα Κωνσταντινίδου, Ψυχολόγου – ΜSc Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν πια τελειώσει, οι βαθμολογίες έχουν ήδη αναρτηθεί και πλέον οι χιλιάδες  υποψήφιοι συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους δελτίο για να δηλώσουν τις σχολές ενδιαφέροντός τους. Σε μια ιδιαίτερη χρονιά και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, οι υποψήφιοι κάνουν σχέδια και οραματίζονται το μέλλον τους με στόχο την υλοποίηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών τους στόχων.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί μια σημαντική και καθοριστική διαδικασία που απαιτεί προσοχή, συγκέντρωση και πληροφόρηση για τις σχολές. Η ηρεμία και η νηφαλιότητα είναι σημαντικές αρετές στη διαδικασία αυτή. Στην παρούσα φάση λοιπόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, επιλέγοντας τις σχολές και τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν και τοποθετώντας τα σε σειρά ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Ο ρόλος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού κρίνεται πολύ καθοριστικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες στην παρούσα φάση και συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία τους για το μηχανογραφικό δελτίο με συγκεκριμένους άξονες και κριτήρια που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους. Αποτελεί τη διαδικασία η οποία βοηθά στην αυτογνωσία, στην αξιολόγηση των ατομικών ικανοτήτων, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, στην πληροφόρηση, στη στοχοθέτηση και στη λήψη απόφασης των μαθητών για τις σχολές και τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν.

Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να επιλέξουν τις σχολές που θα δηλώσουν αξιολογώντας τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα, τις κλίσεις τους, τις ικανότητας και δεξιότητές τους, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Οι υποψήφιοι μπορούν αν απευθυνθούν σε δημόσιες δομές για να κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό ή να πάρουν πληροφορίες για τη διαδικασία του επαγγελματικού προσανατολισμού και τη δυνατότητα για online τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ https://www.eoppep.gr/teens/index.php/tests.

Ακόμα είναι σημαντικό να ενημερωθούν για την αγορά εργασίας, τα μαθήματα που θα διδαχτούν στα τμήματα (οδηγοί σπουδών), τις προοπτικές και τις επαγγελματικές διεξόδους των σχολών, τις δυνατότητες για μεταπτυχιακές σπουδές ή περαιτέρω εξειδίκευση σε κάποιον τομέα. Φέτος ειδικά οι απόφοιτοι θα πρέπει να ενημερωθούν σωστά για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) καθώς και για το διπλό μηχανογραφικό που αφορά την επιλογή ειδικοτήτων για ΙΕΚ. Επίσης κατά την επιλογή των σχολών, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν για το κόστος διαμονής σε μια άλλη πόλη από αυτή της μόνιμής τους κατοικίας, ειδικά αν τους ενδιαφέρει πολύ η σχολή / το τμήμα που έχουν επιλέξει.

Κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού το οποίο γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, συστήνεται στους υποψήφιους να το εκτυπώσουν (ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο από το οποίο έχουν δικαίωμα να επιλέξουν σχολές) και να σημειώσουν τα τμήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο και τα υπόλοιπα που τους ενδιαφέρουν λιγότερο. Είναι σημαντικό για τους υποψήφιους να ιεραρχήσουν τις επιλογές τους καθώς αυτό θα τους διευκολύνει στην αποφυγή λαθών ή διπλοεγγραφών. Πολύ προσοχή επίσης στη μεταφορά των επιλογών από το πρόχειρο στο ηλεκτρονικό μηχανογραφικό. Υπάρχει η δυνατότητα της προσωρινής αποθήκευσης μέχρι την τελική υποβολή μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας (καταληκτική ημερομηνία Τετάρτη(28/7) και ώρα 00:00 μ.μ.).

Η σειρά με την οποία θα επιλέξει ο υποψήφιος τις σχολές στο μηχανογραφικό, θα πρέπει να εκφράζει τον ίδιο και την προσωπικότητά του, τους στόχους και τα όνειρά του. Είναι μια προσωπική υπόθεση αρχικά για τον κάθε απόφοιτο για την οποία μπορεί φυσικά, αν θέλει, να ζητήσει την υποστήριξη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, των εκπαιδευτικών του και άλλων έμπιστων και αξιόπιστων ατόμων ή εξειδικευμένων φορέων.

Και μια συμβουλή για το τέλος… για πολλά παιδιά η επιτυχία ή αποτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις αξιολογείται ως καθοριστική για τη ζωή τους. Η ζωή δεν έχει τελειώσει, αντίθετα, τώρα ξεκινάει! Γι΄αυτό λοιπόν, θέσε τους στόχους σου και κυνήγησε τα όνειρα σου με δύναμη και αυτοπεποίθηση, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαδικασίας των Πανελληνίων. Το μέλλον σου μπορείς να το φτιάξεις με τις δικές σου επιλογές, οι οποίες είναι πολλές και διαφορετικές… και όπως έχει γράψει και ο Νίκος Καζαντζάκης “Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.”

Μαρίνα Κωνσταντινίδου
Ψυχολόγος – ΜSc Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σταδιοδρομίας
Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Νέας Σμύρνης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ
Σχολιάστε