Μόνιμη και σταθερή εργασία διεκδικούν οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των Δήμων

Γράφει ο Δημήτριος Κνης.

Με σκοπό να σταματήσει να διαιωνίζεται η χρόνια εργασιακή «ομηρία» 10.000 και πλέον συμβασιούχων των Κοινωνικών οι συμβασιούχοι των Κοινωνικών Δομών των Δήμων προχώρουν σε Πανελλαδική δράση των Συμβασιούχων εργαζομένων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων της χώρας την Τετάρτη 30/6/2021.

Σε όλη την επικράτεια θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας και  κατάθεση ψηφίσματος στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Φαρμακεία, Κοινωνικά Συσσίτια, Κέντρα Κοινότητας, στις Δομές Αστέγων), στους Βρεφονηπιακούς, Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, στα ΚΗΦΗ είναι αλήθεια ότι χρόνια τώρα με το καθημερινό τους έργο κρατούν ψηλά τον πήχη του κοινωνικού Κράτους.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των καιρών, συνέβαλαν και συμβάλουν με απαράμιλλο ζήλο τα μέγιστα ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν στο παιδί, στον ηλικιωμένο, στο Άτομο με Αναπηρία, στον άστεγο, στον οικονομικά ανήμπορο, στον πολίτη, στον ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι παραπάνω εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ. Η πλειονότητα αυτών ωστόσο απασχολείται με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου μέσω ΕΣΠΑ, πολλοί μάλιστα εξ αυτών έως και 20 συναπτά έτη!

Εύλογα γεννιούνται τα εξής ερωτήματα:

1) Ποιες ακριβώς έκτακτες ανάγκες καλύπτονται από διαδοχικές συμβάσεις οι οποίες διαρκούν τόσα πολλά χρόνια;

2) Γιατί η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, εμμένουν να αρνούνται την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις Δομές των Δήμων και ότι πίσω από τις διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπάρχει ουσιαστικά μια ενιαία σύμβαση αορίστου χρόνου;

3) Πώς νομιμοποιείται η Κυβέρνηση να αγνοεί την πρόσφατη απόφαση του ΔΕΕ, υπ’ αριθμ C-160/18/11-2-2021 (η οποία ερμηνεύει και επικαιροποιεί την κοινοτική οδηγία 1999/70/Ε.Κ.), σχετικά με την καταχρηστική χρησιμοποίηση των διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατά την οποία κρίθηκε ότι η απαγόρευση της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν βρίσκει έρεισμα στο άρθρο 103, παρ. 8 του Συντάγματος;

Οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές των Δήμων, «όμηροι» επί σειρά ετών μιας άδικης εργασιακής σχέσης «ορισμένου χρόνου», διεκδικούν :

  • Το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία,
  • Την με νομοθετική ρύθμιση μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου,
  • Την στελέχωση των Κοινωνικών Δομών με μόνιμο προσωπικό για πλήρη, βιώσιμη και λειτουργική προσφορά σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Σύλλογος Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας (Σ.ΚΟΙΝ.Δ.Α.Φ.)

Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΟΤΑ 

Σύλλογος Εργαζομένων ΚΗΦΗ Ελλάδος

Σωματείο Εργαζομένων σε Παιδικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΟΤΑ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολιάστε