Έκτακτη ανάγκη για ποιους;

Άρθρο του Κώστα Γκαβογιάννη, Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας – Επικεφαλής του Συνδυασμού “Καρδίτσα από την Αρχή”

Για άλλους έξι μήνες ο Δήμος Καρδίτσας θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ύστερα από την σχετική απόφαση που πήρε ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Φαίνεται τελικά πως ήταν πολύ μεγάλες οι καταστροφές που προκάλεσε ο “Ιανός” και η αντιμετώπισή τους απαιτεί χρόνο. Περισσότερο ίσως απ’ ότι είχαν φανταστεί όλοι. Πέρα απ’ το χρόνο χρειάζεται και χρήμα. Περισσότερο ίσως απ’ ότι είχαν φανταστεί όλοι κι εμείς ως συνδυασμός κινδυνεύσαμε να χαρακτηριστούμε υπερβολικοί όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν είπαμε ότι ο νομός πρέπει να στηριχθεί γενναία, γιατί είχε πληγεί διπλά. Απ τον covid και τον “Ιανό”.

Οι ίδιοι βέβαια, θεώρησαν φυσιολογικό να δίνονται 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε αναθέσεις. Όλοι ξέρετε τι σημαίνουν οι αναθέσεις.

Το νέο εξάμηνο της παράτασης γεννάει ορισμένα ερωτήματα, αν το συγκρίνουμε με το προηγούμενο.

Η επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης αφορά μόνο τα έργα ή και τους πολίτες;

Είναι γνωστό πως οι πολίτες βρίσκονται σε μεγαλύτερη ανάγκη. Μηδενικό εισόδημα απ’ τις καταστροφές και τα lockdown.

Οι Καρδιτσιώτες επαγγελματίες της Καραϊσκάκη, ή της Κουμουνδούρου, έχουν υποστεί μεγαλύτερη καταστροφή, απ’ το οδόστρωμα των συγκεκριμένων δρόμων. Για το οδόστρωμα, που επί της ουσίας δεν έπαθε κάτι και δεν επείγει οποιαδήποτε αποκατάσταση, δίνονται αφειδώς απ’ το Δήμαρχο εκατομμύρια με ανάθεση, ενώ σε όσους δραστηριοποιούνται πέριξ αυτών των οδών, ο ίδιος Δήμαρχος στέλνει κλήσεις απ’ το 2009 και πρόστιμα. Ωραία έκτακτη ανάγκη!

Τώρα, για πολλοστή φορά, τα καταστήματά τους έκλεισαν πάλι, εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Είναι τα ίδια καταστήματα που πριν λίγους μήνες είχαν γεμίσει λάσπη. Συνεχίζουν δηλαδή να πλήττονται διπλά. Τι έκανε ο Δήμος γ’ αυτά τα καταστήματα; Όποια αποζημίωση πήραν προήλθε απ’ την κυβέρνηση. Ο Δήμος ήταν απών.

Ποιες πρωτοβουλίες πήρε ο Δήμος για την πανδημία; Καμία. Δύο γιατροί στο Δημοτικό Συμβούλιο κι όταν ρωτήθηκαν για τις δράσεις του Δήμου κατά του covid δεν ήξεραν τι να απαντήσουν γιατί δεν υπήρχε καμία δράση. Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας ο Δήμος Καρδίτσας να είναι στο “βαθύ κόκκινο”. Εντάξει, ο Δήμαρχος είχε και έχει το μυαλό του στις αναθέσεις, στο αγαπημένο του σπορ δηλαδή, σιγά μη νοιαστεί για την πανδημία, αλλά δύο γιατροί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να μην προτείνουν τίποτα; Και σήμερα οι επαγγελματίες και οι έμποροι πληρώνουν ξανά τις επιπτώσεις αυτής της αδράνειας.

Τι θα γίνει με τη φορολογία των πολιτών; Θα υπάρξουν ελαφρύνσεις, θα υπάρξουν ρυθμίσεις; Λογικά αφού είμαστε σε τέτοιο καθεστώς, πρέπει να είναι αυτονόητες οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αλλά αν δεν είναι, τι σόι έκτακτη ανάγκη είναι αυτή;

Μήπως είναι έκτακτη ανάγκη για να συνεχίζονται εσαεί οι αναθέσεις;

Επαναλαμβάνουμε για να γίνει κατανοητό πως οι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και οποιαδήποτε στήριξη πρέπει να ξεκινάει και να αποσκοπεί στη δική τους βοήθεια με στοχευμένες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν με πρωτοβουλία της κυβέρνησης φορολογικές ελαφρύνσεις, για όλους τους κατοίκους του νομού.

Είναι επιτακτική ανάγκη με πρωτοβουλία του Δήμου να υπάρξει απαλλαγή από τα τέλη για όλους τους δημότες. Τα χρήματα αυτά να τα πάρει από την κυβέρνηση, αφού είμαστε σε ειδικό καθεστώς.

Είναι αδιανόητο αντ’ αυτού ο Δήμος να στέλνει παλιές κλήσεις και να επιβάλλει πρόστιμα.

Αυτές είναι οι ελάχιστες πρώτες κινήσεις γιατί είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ως ξεκίνημα, παρόλο που βρισκόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο.

Διαφορετικά, αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά μόνο τα έργα και τις αναθέσεις, σας τη χαρίζουμε.
Σχολιάστε