Γκρέτσα: «Ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί βασικό πυλώνα στην Αυτοδιοίκηση»

Άρθρο της Ελένης Γκρέτσα
Είναι γεγονός, ότι ο τομέας της Κοινωνικής Πολιτικής αποτελεί  βασικό πυλώνα  στην Αυτοδιοίκηση και  η εφαρμογή της  συνδέεται άμεσα  με τη γνωστή σχέση cost-effectiveness, ιδιαιτέρως δε, αν επικρατούν  δύσκολες και αβέβαιες οικονομικές συνθήκες όπως συμβαίνει  στην χώρα μας.
Η πρόσφατη  αγορά από το Δήμο μας  ενός  διαδικτυακού προγράμματος νοητικής και σωματικής ενδυνάμωσης συνολικού κόστους 70.000 ευρώ (για 42 μήνες), προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό  και σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, διαφορετικά η χρησιμότητα του δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πιο συγκεκριμένα  το διαδικτυακό αυτό πρόγραμμα  απευθύνεται κυρίως σε άτομα που βρίσκονται σε ήπιο στάδιο διαταραχών μνήμης και απαιτείται από τους συμμετέχοντες  να είναι  γνώστες της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών.  Φαίνεται λοιπόν  οτι θα εξυπηρετεί μία μικρή ομάδα ωφελουμένων, αφού η πλειοψηφία των ατόμων  της τρίτης ηλικίας δεν διαθέτει ιδιαίτερη εξοικείωση με την τεχνολογία.
Το πρόγραμμα αυτό  δεν μπορεί να ονομαστεί  και να επέχει θέση  Ιατρείου Μνήμης, όπως αναφέρουν  τα δελτία τύπου του Δήμου Πεντέλης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα επιτυχημένο εργαλείο και χρησιμοποιείται ΣΕ οργανωμένα Ιατρεία Μνήμης ή ΣΕ άλλους χώρους – δομές,  όπου παρέχονται υπηρεσίες από ειδικούς στο πλαίσιο της νοητικής ενδυνάμωσης.
Είναι αναγκαίο εδώ να γνωρίζουν ολοι οι συμπολίτες μας, ότι ο Δήμος Πεντέλης είχε  ξεκινήσει απο τον Ιούλιο του 2018,  συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπ.Αθηνών συγκεκριμένα τη  Μονάδα Ψυχογηριατρικής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με το Κέντρο μελετών Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ, τη Δ/νση Ψυχ. Υγείας του Υπουργείου Υγείας και την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, ώστε οι δράσεις που είχαν αναπτυχθεί  να ενταχθεί ο Δήμος Πεντέλης στις Φιλικές προς την Άνοια Κοινότητες μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο (Joint-Action-DEM2) .Η όλη συνεργασία υλοποιήθηκε χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση στον Δήμο μας και  με την εθελοντική προσφορά εξειδικευμένων Καθηγητών της Ιατρικής καθώς και την συμβολή της υπογράφουσας.
Εντυπωσιάζει  δε και προκαλεί έκπληξη η απουσία ενδιαφέροντος από την Διοίκηση,  για την συνέχιση της  συνεργασίας αυτής με τους προαναφερόμενους Επιστημονικούς  Εξειδικευμένους, Φορείς.
Ο σκοπός της  ίδρυσης ιατρείου μνήμης  οφείλει να στοχεύει σε  μία ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών όσων παρουσιάζουν διαταραχές μνήμης, πάσχουν από άνοια αλλά και των οικογενειών – φροντιστών των, ώστε να είναι  ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, να παραμείνουν ανεξάρτητοι στην κοινότητα,  να καταπολεμηθεί το στίγμα και να διευκολυνθεί η καθημερινότητά τους.
Μήπως θα έπρεπε το έργο των Αιρετών  να ξεκινά  πρωτίστως  με τις  ήδη προ υπάρχουσες  συνεργασίες Δημόσιων φορέων αξιοποιώντας το ήδη παραχθέν έργο  και  στη συνέχεια να αναπτύσσονται υποστηρικτικές  ενέργειες ώστε να βελτιώνεται  ?
 Αποτελεί υποχρέωσή μου  να υπενθυμίσω ως υπεύθυνη Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Συνδυασμού μας, ότι παραμένει ενεργή η δρομολογημένη προεκλογική δέσμευσή μας  για την Δημιουργία Κέντρου Ανοιας σε Νοσοκομειακή Δομή του Δήμου Πεντέλης, πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό, νοσηλευτικό και αλλο ειδικό προσωπικό που θα παρέχει :
  • Ιατρείο Μνήμης
  •  Ελεγχο
  • Πρόληψη
  • Ενδυνάμωση νοητικών λειτουργιών
  • Συνταγογράφηση
  • Συμβουλευτική φροντιστών για όλους τους συμπολίτες μας, με μηδενικό κόστος δημιουργίας και λειτουργίας του στον Προϋπολογισμό του Δήμου Πεντέλης αλλά και μηδενικό κόστος συμμετοχής των Δημοτών μας.
Κυρία Δήμαρχε,  εάν αποτελεί και για εσάς, πραγματική προτεραιότητα  η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, σας απευθύνω πρόταση σύγκλησης Διαπαραταξιακής  Διαβούλευσης ώστε να αναπτύξουμε και να εκθέσουμε  τις προτάσεις μας για το μείζον αυτό ιατρικό, κοινωνικό θέμα.
Ελένη Γκρέτσα
Δημοτική Σύμβουλος
Συνδυασμού Μπροστά ΜαζίΣχολιάστε