OTA VOICE
Απόψεις

Πένα αντιλογίας: Περί του Μνημείου – Αγνώστου Στρατιώτου

Άρθρο του Τάκη Αντωνακόπουλου

Διάχυτη είναι η επικρατούσα ανησυχία ανάμεσα στους δημότες Πύργου, με τη μελετώμενη μετακίνηση του Μνημείου Άγνωστου Στρατιώτη, από την ιδανική θέση που κατέχει εδώ και εβδομήντα (70) χρόνια, λόγω επικείμενης ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας.

Το απείρου κάλλους πάλλευκο γλυπτό, το πανίερο εθνικό μας σύμβολο βρίσκεται σε περίοπτη φυσική  θέση και δεν επιδέχεται οιαδήποτε μετακίνηση.

Το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη απεικονίζει την Εθνική συλλογική συνείδηση μας, μας θυμίζει τα τρόπαια των αθανάτων ηρώων μας, οι οποίοι με τους ποταμούς αίματος και τα ιερά οστά τους στερέωσαν την εθνική μας ανεξαρτησία και μας δώρισαν το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας. Αυτό, το τετιμημένο εθνικό μας σύμβολο δεσπόζει επιβλητικό σε υπερυψωμένο σημείο της αχανούς πλατείας και είναι το «χάρμα ιδέσθαι» των δημοτών και ξένων επισκεπτών στην πόλη μας.

Το κάλλιστο Ηρώον της πόλης  και ο παρακείμενος περικαλλής και μεγαλοπρεπής Μητροπολιτικός  Ι.Ν. Αγ. Νικολάου – έξοχο αρχιτεκτόνημα- συνθέτουν ένα μοναδικής ωραιότητας εικονικό σύνολο, το οποίο ο επισκέπτης, αντικρίζοντας ίσταται ενεός!

Ο αρχιτέκτων, που εκπόνησε τη μελέτη ανάπλασης της πλατείας, θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει σε τι τον ενοχλεί η σημερινή θέση του μνημείου και πως η ενδεχόμενη μετακίνησή του, θα βελτιώσει την αισθητική εικόνα του χώρου; Επίσης, να μας εξηγήσει την αναγκαιότητα εγκατάστασης τέντας και πόσο, άραγε, αρμονικό και αισθητικό κομμάτι θ΄ αποτελέσει; Ελπίζουμε να μην είναι κάτι σαν Καραγκιόζ- μπερντέ… 

Πάντως λέμε ευθαρσώς ότι, αυτό το ιερό εθνικό σύμβολο – γλυπτό, δεν είναι επιτρεπτό να μετακινείται, πότε εδώ και πότε εκεί, λες και πρόκειται για γλάστρα στον κήπο μας…

Κύριε Δήμαρχε, προ πάσης ενεργείας επ΄ αυτού οφείλετε να λάβετε υπόψη σας τη γνώμη των δημοτών, που έχουν τον πρώτο λόγο. Χωρίς αυτή τη συλλογική συμφωνία οιαδήποτε πράξη θ΄ αποτελέσει ύβρη, στην ιερότητα του Εθνικού μας Μνημείου.

Σχετικά Άρθρα

Το Δημογραφικό – Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις

otavoice

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice