OTA VOICE
Απόψεις Ντουντούκα

Αλλάξτε γραμμή στην εξωτερική πολιτική – Η μπογιά του Yes Men δεν περνάει

Σχολιάζει ο Αθανάσιος Μπέλτσος

Η Ελλάδα από εποχή συστάσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας ακολουθεί το μοντέλο του “καλού παιδιού”, στη διεθνή σκακιέρα που δεν δημιουργεί προβλήματα , που δεν χτυπάει το χέρι στο τραπέζι , που δεν στέλνει τελεσίγραφα και που κάνει διαρκής υποχωρήσεις στα εθνικά της θέματα , επιδιώκοντας έτσι να είναι αρεστή και να αποκομίζει ότι οι μεγάλες δυνάμεις της διανέμουν.

Από την ημέρα των Ιμίων και το ευχαριστώ στους Αμερικάνους από τον αρχιερέα της διαπλοκής Κώστα Σημίτη , φάνηκε ότι το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να παραχωρήσει ή καλύτερα να μπει στην λογική της συνδιαχείρησης του Αιγαίου με την Τουρκία. Στην πορεία οι κυβερνήσεις ανέπτυξαν μια πολιτική προσέγγισης με την Άγκυρα μέσα από κουμπαριές και ζεμπέκικα , με αρχηγικές περιοδείες του σουλτάνου στην Θράκη ,  την ίδια ώρα που ο Ερντογάν παραβίαζε συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα που άνοιγε τις στρόφιγγες και έστελνε χιλιάδες μετανάστες να” καταλάβουν” τα νησιά μας.

Η πολιτική του Yes Men οδήγησε στην εθνική ταπείνωση στις Πρέσπες , όπου επεβλήθη  το ξεπούλημα της Μακεδονίας, συσσώρευσε μια τραγική εικόνα στη Θράκη με την Άγκυρα και το τουρκικό προξενείο να αλλάζουν συστηματικά το status της περιοχής , πληθυσμιακά και συνειδησιακά.

Η πολιτική του Yes Men μας οδήγησε να ζητάμε να μπουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που χώρες όπως η Γαλλία και η Δανία έβαζαν βέτο να μην αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες.

Την ίδια  ώρα απέναντι μας , έχουμε μια Τουρκία που συνεχώς παραβιάζει, βάζει τελεσίγραφα, σηκώνει κεφάλι σε υπερδυνάμεις και καταφέρνει συστηματικά να αναδεικνύεται σε περιφερειακή δύναμη, κερδίζοντας σταθερά τις στοχεύσεις της.Γκρίζαρε το Αιγαίο, εισέβαλε στη Συρία , διατηρεί την κατοχή της Κύπρου, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας – Κύπρου και προχωρά σε έρευνες μέσα σε ξένα χωράφια, αναδεικνύεται σε παράγοντα στη Λιβύη την ίδια στιγμή που συνάπτει παράνομο μνημόνιο συνεργασίας, είναι βασικός συνομιλητής της Μόσχας και της Τεχεράνης αλλά την ίδια ώρα κερδίζει τις διεκδικήσεις της από ΗΠΑ ( Συρία) και την Ευρωπαϊκή Ένωση , ενώ τους απειλεί με ολοκαύτωμα μεταναστών.

Η διπλωματική αδυναμία μας είναι εμφανής, να μπορέσει να αποκρούσει την τουρκική πολιτική κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα με τον αποκλεισμό της χώρας μας στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβυκή κρίση. Εκεί όπου κλήθηκαν οι πάντες εκτός Ελλάδας και Κύπρου που έχουν άμεση εμπλοκή και συμφέροντα.

Καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητικό από την ώρα που διατυπώθηκε επίσημο αίτημα από την Ελληνική πλευρά για συμμετοχή και δεν έγινε δεκτό, την ίδια ώρα που ο “κακός ” υποτίθεται Ερντογάν κλήθηκε και θα παραστεί.

Είναι ξεκάθαρο ότι παρόλο τις σποραδικές καταδικαστικές δηλώσεις της διεθνούς κοινότητας κατά της Τουρκίας για ζητήματα παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου , η αντιμετώπιση απέναντι της δεν είναι αυτή που πρέπει , μιας και ποτέ δεν της επέβαλαν κυρώσεις , κάτι για το οποίο η Ελλάδα φέρει ακέραια την ευθύνη , αφού ουδέποτε δούλεψε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Απεναντίας διαρκώς μιλούμε για την  ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας , για την καλή γειτονία και φιλία των λαών , την ώρα που η Άγκυρα μας υπονομεύει και μας αμφισβητεί.

Το “χαστούκι” του Βερολίνου , το οποίο σίγουρα έχει σχέση με την συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν στη Μόσχα , δείχνει ότι ο δρόμος που ακολουθούμε θα μας οδηγήσει σε αδιέξοδα και εθνικές ήττες. Οι σύμμαχοι μας βλέποντας την ενδοτική στάση μας, είναι φυσικό να προσπαθούν να διαχειριστούν μια κατάσταση με την Τουρκία η οποία δεν θα κόψει τις γέφυρες μιας και έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή. Το αποδεικνύει περίτρανα το θέμα του μεταναστευτικού , όπου επέλεξαν τα ευρωπαϊκά σύνορα να είναι σουρωτήρι , για να μην έρθουν σε σύγκρουση με την Άγκυρα.

Πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα , αν είχαμε άλλη γραμμή πλεύσης; Αναρωτιέται κανείς που μας οδηγεί αυτή η κατάσταση και πόσο κοντόφθαλμα αντιμετωπίζουμε ως χώρα την εξωτερική μας πολιτική. Η λογική του φτωχού συγγενή απέτυχε και συσσώρευσε εθνικά δεινά. Ούτε απέναντι σε ένα ψευτοκρατίδιο όπως τα Σκόπια δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε μια εθνική νίκη.

Οι μεγάλοι παίκτες δεν παίρνουν στα σοβαρά τα καλά παιδιά. Απαιτείτε άμεσα αλλαγή πλεύσης γιατί κάποτε θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη  που όταν πρέπει ξέρει να σηκώνει το χέρι να χτυπά όποιον την επιβουλεύεται. Ο πόλεμος δεν αποφεύγεται με ενδοτισμό, τουναντίον, αλλά με την δύναμη αποφασιστικότητας που δείχνεις σε όποιον επιχειρεί να επιβουλευτεί την εδαφική σου ακεραιότητα κια να καταπατήσει τα κυριαρχικά σου δικαιώματα.

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

Ο σκάρτος και η αλληλεγγύη

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice