OTA VOICE
Απόψεις

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ· ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ· ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ Τρεις (3) Ξεχωριστοί Ηλείοι ΠΟΛΙΤΕΣ

Του Γιώργη ΤάΚη Δόξα

Πάντοτε πίστευα (και σταθερά πιστεύω) ότι σε κάθε μεριά της ΗΛΕΙΑΣ «κρύβονται» (αλλά διακρίνονται) ξεχωριστοί ΠΟΛΙΤΕΣ. Η θέση μου αυτή είναι το σημαντικό γεγονός για την ζωντανή Μνήμη και το δημιουργικό Αύριο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ: Γεννήθηκε, έζησε και πέθανε πριν λίγο στην ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ. Υπήρξα τυχερός που στην πρώτη συνάντηση του ΑΝΔΡΕΑ με τον πατέρα μου Τάκη Δόξα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Πύργου. Ακριβολογώ: μπροστά μας είχαμε ένα πιτσιρικά με κοντά πανταλόνια, πεντακάθαρο με μια ταχύτατη λειτουργία της Σκέψης και της Ομιλίας. Ο Ανδρέας Αγραπίδης ήταν το ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ όχι μόνον για την γενέτειρα Ανδραβίδα, την Ηλεία αλλά για την Ελλάδα. Ήταν ένας ευφυής και πολυπληθής σε αισθήματα και δράσεις ΠΟΛΙΤΗΣ. Συγγραφέας – Δημοσιογράφος – Ψάλτης – Κοινωνικός Αγωνιστής και πιο «μπροστά από την εποχή του». Σε ηλικία 14 ετών εξαφανίστηκε και πήγε (μετά από πρόσκληση μεγάλου αγωνιστή της ΕΟΚΑ) στην Κύπρο και μεταξύ άλλων Κυπρίων συνάντησε και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Ο Ανδρέας Αγραπίδης στην «μικρή» αλλά σημαντική πορεία της ζωής του συνάντησε σημαντικές προσωπικότητες, όπως: του Πάπα στο Βατικανό, τον Βιομήχανο Χριστόφορο Κατσάμπα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Το σημαντικό: Η όποια γνωριμία του αξιοποιήθηκε για το καλό συγχωριανών / φίλων και γνωστών. Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΡΑΠΙΔΗΣ ταπεινός ήρθε και ΤΑΠΕΙΝΟΣ έφυγα.

Η ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ από τον Πύργο της Ηλείας είναι μια πολυεπίπεδη καλλιτεχνική προσωπικότητα. Στο βιβλίο της «ΨΑΧΝΩ ΣΤΙΓΜΕΣ» (Εκδόσεις Στεφανίδη 2009) γράφει για το σπουδαίο πατέρα της (Μπάμπη Αλεξανδρόπουλο): «Είμαι σάρκα από την σάρκα σου / μέλι από την κυψέλη σου / είμαι αίμα από τις φλέβες σου / απ’ τα μάτια σου νερό» και για την αξιαγάπητη μητέρα της Μαρία: «Ασημόγκριζο απομεινάρι / στο μαξιλάρι ξαποσταίνει / μένει να κρατά ζεστό το προσκεφάλι». Η ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ πέρα από την δική της δημιουργική πορεία στην Τέχνη και στην Εκπαίδευση «κουβαλάει» ένα σπουδαίο «φορτίο». Αναφέρομαι στον Εικαστικό και Ξυλογλύπτη πατέρα της ΜΠΑΜΠΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟ· τον Έντιμο και Μαχητή Κομμουνιστή. 

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στο Γούμερο της Ηλείας, αλλά από μικρή ηλικία (λόγω σπουδών ως Ηλεκτρολόγος Εγκαταστάσεων) ήρθε στην Αθήνα, όπου σε ηλικία δέκα οκτώ (18) ένα ατύχημα με το μηχανάκι του τον οδήγησε σε αναπηρία. Ο Πολυχρόνης ήταν, είναι και θα παραμείνει ΜΑΧΗΤΗΣ γι’ αυτό ως Παραολυμπιονίκης στην Σφαιροβολία συμμετείχε (και βραβεύθηκε) στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα 1996 – Σίδνεϋ 2000 και Αθήνα 2004). Και συνεχίζει…

Το σημερινό κείμενο ολοκληρώνεται με μια δημόσια πρόταση / παράκληση προς την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και τους Δήμους της Ηλείας: Να Τιμηθούν με Εκδηλώσεις και να δοθεί το όνομά τους (ως σημείο Μνήμης) σε δρόμο της γενέθλιας Πόλης τους. Θυμίζω (κατ’ αλφαβητική σειρά) τους: ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΡΑΠΙΔΗ· ΑΡΧΟΝΤΟΥΛΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ και ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Σχετικά Άρθρα

Το Δημογραφικό – Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις

otavoice

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice