OTA VOICE
Απόψεις

Η δική μας καμπούρα

Άρθρο της δημοσιογράφου, Τάνιας Ώττα που ζει στην Σιάτιστα Βοίου.

Η δική μας καμπούρα φαίνεται να μην  μας απασχολεί και τόσο, ίσως γιατί πιστεύουμε ότι δεν έχουμε καμπούρα και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στις καμπούρες των άλλων. Κρύβουμε με δεξιότητα τα ελαττώματά μας και τις ατέλειες του χαρακτήρα μας και επικεντρώνουμε τον ενδιαφέρον μας στο να εντοπίζουμε ατέλειες και λάθη στους άλλους. 

Είναι πραγματικά δύσκολο να αξιολογήσει κάποιος τον εαυτό του, να κοιτάξει στον καθρέφτη και να δει πέρα από το είδωλό του, πέρα από αυτό πού βλέπουν όλοι. Το περιεχόμενό του. Τη δική του αξία. Τα δικά του λάθη. 

Η πεποίθηση της τελειότητας και της ατσαλάκωτης εικόνας κάνει τους ανθρώπους να στρέφουν την προσοχή τους στους άλλους και να ασχολούνται με τις ζωές τους.  Διαφέρουμε. Κι αυτό δεν είναι κακό. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και κυρίως σεβαστό από όλους μας, ανεξαρτήτως κοινωνικής, οικονομικής και επαγγελματικής θέσης. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις και θέσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την ύπαρξή μας.  

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να εθελοτυφλούν στα δικά τους θέματα και να ασχολούνται με τα ζητήματα των άλλων ως ειδικοί. Τους  γοητεύει η κριτική και το κουτσομπολιό γιατί είναι εύκολο να λέει κάποιος τι του αρέσει και τι όχι στους άλλους. Να κρίνει και να σχολιάζει  τις ζωές των άλλων ως αναμάρτητος.  

Η τηλεόραση μας εκπαίδευσε καλά τόσα χρόνια μέσα από τις διάφορες εκπομπές και ριάλιτι σόου, όπου οι ζωές των συνανθρώπων μας γίνονταν πρώτο θέμα συζήτησης και ανέβαζαν την τηλεθέαση στα ύψη. Λίγες στιγμές δημοσιότητας, ίσως και οικονομικά οφέλη, οδηγούσαν πολλούς ανθρώπους στο να εκθέτουν δημόσια τα προβλήματά τους και να εξευτελίζουν τις ζωές τους. Κι ο κόσμος απολάμβανε το σόου και σχολίαζε ως ειδικός. 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο  κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέξει  τον τρόπο που θέλει να ζήσει και να διαχειριστεί όλα τα ζητήματα της ζωής του και αυτό δεν αφορά κανέναν.  Προσωπικά θέματα, διάφορα ζητήματα στον επαγγελματικό χώρο, προβλήματα υγείας, επιλογές που αφορούν την σεξουαλικότητά του, την εμφάνισή του και πολλά ακόμη ζητήματα είναι αυστηρά δικό του θέμα, δικές του οι επιλογές, δική του η ευθύνη των αποφάσεών του. 

Δυστυχώς το διαδίκτυο και τα social media βοηθούν σε μεγάλο βαθμό όλους όσους αρέσκονται στο να παρακολουθούν τις ζωές των άλλων. Εδώ όμως υπάρχει η δική μας ευθύνη, διότι αυτό γίνεται εθελούσια. Όταν εκθέτουμε δημόσια προσωπικές μας στιγμές και προσωπικά ζητήματα είναι αναπόφευκτο ότι θα προσελκύσουμε αυτούς που διψούν για κριτική και κουτσομπολιό. 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον προσωπικό αγώνα που δίνει κάποιος άνθρωπος να επιζήσει, να διαχειριστεί τα προβλήματά του  και να κάνει στη ζωή του όλα όσα θέλει και ονειρεύεται.  

Η ζωή μας θα γίνει πολύ καλύτερη αν αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε τέλειοι και αλάνθαστοι κι αρχίσουμε να γυρνάμε το κεφάλι μας πίσω και να βλέπουμε  τη δική μας καμπούρα, τα δικά μας λάθη, τα δικά μας ζητήματα. Ας αφήσουμε στην άκρη τα κιάλια κι ας κοιτάξουμε καλά μέσα στον καθρέφτη μας. Ας επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας στη δική μας ζωή, στον εαυτό μας, στους δικούς μας ανθρώπους που μας χρειάζονται. Η καμπούρα του μπροστινού μας δεν διαφέρει και πολύ από τη δική μας. Αν δεν ενοχλεί αυτόν τότε γιατί να ενοχλεί εσένα;

 

Σχετικά Άρθρα

Το Δημογραφικό – Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις

otavoice

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice