Στάση ζωής: Μπροστά ή πίσω; 

Άρθρο της Ελένης Γκρέτσα, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ» του υπ. Δημάρχου Πεντέλης Λευτέρη Κοντουλάκου.
Κοινή διαπίστωση όλων, είναι  ότι η σημερινή κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας είναι δύσκολη.
Είθισται να βλέπουμε το μέλλον με απειλές και όχι με δυνατότητες.
Την εξήγηση γιαυτό μας την δίνει  ο  Πολωνός κοινωνιολόγος Ζίγκμουντ Μπάουμαν (1925-2017) στο βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο Retrotopia. «Σύμφωνα με τον Μπάουμαν η ρετροτοπία είναι η άρνηση της διεκδίκησης μιας ουτοπίας στο μέλλον και στη θέση της η αναζήτηση μιας ουτοπίας με τα «ρούχα» του παρελθόντος. Όπως σημείωνε η ρετροτοπία εκφράζει την κοινωνική τάση να τοποθετούμε στο παρελθόν – και όχι πλέον στο μέλλον ή σε έναν μυθικό τόπο– το όραμα μιας καλύτερης κοινωνίας. Το μέλλον φαντάζει ως απειλή και όχι ως δυνατότητα. Το παρελθόν ανάγεται  ως χαμένος παράδεισος, σαν μια εκδίκηση απέναντι στους εαυτούς μας.
Φυσικό είναι λοιπόν  και ο χώρος της Αυτοδιοίκησης να  εχει καταληφθεί απο ρετροτοπία.
Τρομάζει η ιδέα της αλλαγής  και η πλειοψηφία   τείνει να παραμένει  πιστή  στην ασφάλεια του παρελθόντος.   Δεν πρέπει όμως να υπερισχύει  η φυγή στο παρελθόν αλλά εκείνες οι κοινωνικές τάσεις που έχουν γερές βάσεις στο σήμερα, αναλύουν  το παρελθόν  και ανοίγουν δρόμο για το αύριο που  τόσο πολύ δικαιούνται οι νέες γενιές του τόπου μας.
Ενώ απαιτούμε μια καλύτερη ζωή,  δεν τη σχεδιάζουμε, ζητούμε συνεχή  παράταση από τον χρόνο, ζητούμε απανωτά διαλείμματα για να δούμε αύριο τι θα κάνουμε. Αυτή η αδιαφορία για τον χρόνο μας τοποθετεί εκτός προοπτικής, εκτός στόχων και δημιουργικής σκέψης και αποπροσανατολίζει  τόσο  τις νεώτερες γενιές όσο και τις μεγαλύτερες.
Οφείλουμε ολοι οι ενεργοί πολίτες να εμπνεύσουμε, να αναδείξουμε,  ότι μέσα από τη συλλογικότητα και  μετά από σκληρή και συστηματική  εργασία δημιουργούνται οι προυποθέσεις για να επιτευχθεί η πρόοδος.
Μπορούμε λοιπόν,  θέλουμε και προκύπτει οτι είναι  επιτακτική ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον με αισιοδοξία. Αξιοποιώντας την πολύτιμη πείρα του παρελθόντος, διατηρώντας τις πλούσιες πολιτισμικές μας παραδόσεις, τα ζωογόνα στοιχεία των παλαιότερων γενεών , απαρτιώνοντας τα στοιχεία αυτά στον σχεδιασμό μας για το μέλλον.Σχολιάστε