Έγκλημα που μετατράπηκε σε πλημμέλημα: 100 ψυχές ζητούν δικαίωση-Έντονες αντιδράσεις από συγγενείς και πολίτες

Άρθρο του Θανάση Μπέλτσου.

Το πόρισμα των εισαγγελέων για την τραγωδία στο Μάτι είναι αποκαλυπτικό και μιλάει για ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού, προχειρότητα, έλλειψη σχεδίου, αναποφασιστικότητα και ευθυνοφοβία, κακό συντονισμό.

Μιλάει για παραλείψεις που διόγκωσαν την ήδη επικίνδυνη κατάσταση, μιλάει για ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας που εγκλώβισε κόσμο μέσα στη ζώνη πυρός, μιλάει για ευθύνες του Λιμενικού που άφησε να καταπλεύσουν δύο πλοία της γραμμής στο λιμάνι της Ραφήνας την ώρα της κρίσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, μιλάει για ευθύνες στο σχεδιασμό και στην επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , μιλάει για πλημμελή και άστοχη παρουσία της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας , της Περιφέρειας και των Δήμων.

Όλα αυτά που πολύ αναλυτικά και τεκμηριωμένα καταθέτει το πόρισμα πως μπορεί να θεωρούνται πλημμεληματικές πράξεις όταν έχουν οδηγήσει σε εκατόμβη νεκρών. Η επίκληση της νομολογίας που θεωρεί ότι πράξεις στις οποίες δεν υπάρχει δόλος δεν μπορεί να είναι κακουργηματικού χαρακτήρα δεν ευσταθεί στην περίπτωση αυτή. Είναι γνωστό από τα στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα αλλά και μέσα στην δικογραφία ότι είχε δοθεί από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία βαθμός επικινδυνότητας 4 και 5 για την συγκεκριμένη περιοχή στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 48 ώρες νωρίτερα που αυτό από μόνο του έπρεπε να είχε σημάνει συναγερμό και άμεση ενεργοποίηση βάση των υπαρχόντων κανονισμών πολιτικής προστασίας όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού, της περιφέρειας και των δήμων. Ότι ενώ γνώριζαν δεν έκαναν αυτό που έπρεπε , ούτε καν συγκλήθηκαν εκτάκτως τα συντονιστικά όργανα , ούτε καν υπήρχαν διάσπαρτες δυνάμεις άμεσης πυρόσβεσης στην περιοχή, είναι δόλος και εγκληματική ενέργεια κατά των πολιτών.

Δεν υπάρχει αμέλεια σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει παράβαση καθήκοντος που οδήγησε 100 αθώους συμπολίτες μας στο θάνατο. Οδήγησε στο θάνατο παιδικές ψυχές και τραυμάτισε για πάντα χιλιάδες ανθρώπους. Είναι ένα έγκλημα που μόνο με την περίοδο των γερμανικών θηριωδιών και τα απεχθή εγκλήματα τους θα μπορούσε σε μέγεθος να συγκριθεί. 100 καρβουνιασμένα κορμιά που ακόμη καπνίζουν και ζητούν μια απάντηση , ζητούν την τιμωρία όλων αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να παριστάνουν τους διωκόμενους, μεταθέτοντας τις ευθύνες τους  σε ένα κρεσέντο ανευθυνότητας και στυγνής απανθρωπιάς.

Πολύ σωστό και δίκαιο το πόρισμα κύριοι Εισαγγελείς αλλά σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει πλημμελή ευθύνη αλλά κακουργηματική. Δυστυχώς κάνατε τη μισή δουλειά. Δεν θα την γλυτώσουν οι εγκληματίες που με πολύ αναλυτικό τρόπο καταγράψατε και αποδώσατε τις ευθύνες τους με μια τιμωρία ανασταλτικού χαρακτήρα ως είθισται τελευταία σε μεγάλα εγκλήματα πολιτικών και παραγόντων κατά της κοινωνίας και της χώρας.

Ήδη η κοινωνία στο άκουσμα της δίωξης έχει επαναστατήσει και θεωρεί ότι επί της ουσίας επιχειρείται να πέσουν στα μαλακά οι υπαίτιοι. Όμως έτσι θα ξαναζήσουμε μελλοντικά και άλλα Μάτια, θα θρηνήσουμε ξανά τους νεκρούς αδελφούς μας , τα παιδιά μας και το πολιτικό σύστημα αλλά και οι κρατικοί λειτουργοί θα συνεχίσουν να αυθαιρετούν, να πλημμελούν και να εγκληματούν.

Η δίωξη ως πλημμέλημα έχει δημιουργήσει τόσο στους συγγενείς των θυμάτων όσο και στο πανελλήνιο οργή και αγανάκτηση και είναι καθολική η απαίτηση να καταλογιστούν όπως το κράτος δικαίου επιβάλλει οι πραγματικές ευθύνες στην πραγματική τους διάσταση, γιατί δυστυχώς βλέπουμε οι υπαίτιοι να διεκδικούν ακόμη και την ψήφο των μελλοντικών θυμάτων τους, σε μια απόδειξη θράσους και ανυπαρξίας ευαισθησίας και αποδοχής της ευθύνης.
Σχολιάστε