OTA VOICE
Απόψεις

Ανάγκη για ορθολογική πολιτική

Άρθρο της δημοσιογράφου, Τάνιας Ώττα που ζει στην Σιάτιστα Βοίου.

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές, καθημερινά σχεδόν διαβάζουμε διάφορες δηλώσεις και δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ, αναρτήσεις στα social media από υποψήφιους που ηγούνται συνδυασμών και  υποψήφιους συμβούλους που ακολουθούν, με τις οποίες προσπαθούν να προβάλλουν τον εαυτό τους ως την καταλληλότερη επιλογή για τον τόπο. Στην προσπάθειά τους να πείσουν το κοινό, αντί να εστιάσουν στο όραμα και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που έχουν για τη θέση που διεκδικούν,  πολλοί είναι αυτοί που μέσα από τον πολιτικό τους λόγο εμμένουν σε αντιπολιτευτική και μόνο τακτική και επιρρίπτουν ευθύνες στους τωρινούς διοικούντες για διάφορα θέματα που απασχολούν σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, μιλούν για λάθη και παραλείψεις και μάλιστα δεν διστάζουν να υποβαθμίσουν το έργο που έχει γίνει.

Είθισται να παρατηρούμε μία απαξίωση ως προς το έργο που γίνεται από τις διοικήσεις στην προεκλογική περίοδο και πολύ συχνά μία  στείρα πολιτική κριτική, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και ρεαλιστικές προτάσεις, από ανθρώπους που επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν το κοινό και να δημιουργήσουν λάθος εντυπώσεις. Η τακτική του «εμείς….κι εσείς…» καλά κρατεί και προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι πραγματικά μεγάλη ειρωνεία να ακούς σκληρή πολιτική κριτική από άτομα που είχαν κάποια  θέση διοίκησης στο παρελθόν και απέδειξαν την ικανότητά τους στη διαχείριση σημαντικών θεμάτων του τόπου, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και επενδυτικών ευκαιριών, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων. Εάν ένα πρόβλημα της κοινωνίας είχε λυθεί από τους προηγούμενους δεν θα καλούνταν να το αντιμετωπίσουν οι σημερινές διοικήσεις, σε οποιοδήποτε πεδίο.  

Η διοίκηση μίας περιοχής απαιτεί συνεργασία από τους πρώην και τους νυν και τους επόμενους. Ο τόπος δεν ανήκει σε καμία παράταξη, ανήκει στους πολίτες. Όλοι είναι περαστικοί και βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την πρόοδο και την ανάπτυξη, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και τις δυνατότητες που έχουν.

Η προετοιμασία για να κατέβει κάποιος υποψήφιος στις εκλογές δεν είναι εύκολη. Πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με ένα κοινό που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της χώρας μας και η προσπάθεια να ικανοποιήσεις τους πολίτες φαίνεται δύσκολη. Όμως, ας μην υποτιμάται η νοημοσύνη του κόσμου, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει και αξιολογεί. Ο κόσμος δεν θέλει συναισθηματισμούς πλέον, έχει κουραστεί κι έχει ταλαιπωρηθεί πολύ. Χρειάζεται μία πολιτική ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, που θα φέρει ανακούφιση στα προβλήματα και θα δώσει ανάσα πνοής στον τόπο. Χρειάζεται σωστό πολιτικό λόγο κι όχι έντονους λαϊκισμούς.

Η κοινωνία θέλει προτάσεις με σοβαρό σχεδιασμό και όραμα για ανάπτυξη και ευημερία. Προτάσεις που θα δώσουν οριστικές  λύσεις στα κατά τόπους προβλήματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Σχεδιασμό που θα αναδεικνύει και  θα εκμεταλλεύεται σωστά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου και θα επιφέρει ωφέλιμα αποτελέσματα στους πολίτες. Η κοινωνία θέλει έναν ήρεμο, έντιμο και συγκροτημένο πολιτικό αγώνα, χωρίς κόντρες και διαμάχες, τύπου «δημόσιου ξεκατινιάσματος», γιατί αυτό έχει κουράσει. Έχουν κουράσει οι υπερβολές, οι βαρύγδουπες δηλώσεις υποψήφιων σωτήρων που θα σώσουν τον τόπο με το μαγικό τους ραβδάκι. Έχουν κουράσει οι χειραψίες και τα χτυπήματα στον ώμο. Έχουν κουράσει οι ξαφνικές φιλίες της τελευταίας στιγμής.

Έχει κουράσει η τακτική του «κατηγορώ» και της σύγκρισης ποιος είναι καλύτερος, ποιος θα κάνει τις πιο εντυπωσιακές συνεστιάσεις και πολιτικές εκδηλώσεις, ποιος θα έχει το καλύτερο σλόγκαν και την πιο καλαίσθητη αφίσα. Ας αφήσουμε στην άκρη την εικόνα κι ας εστιάσουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο.

Η διοίκηση ενός τόπου απαιτεί ισορροπία, σοβαρότητα, συνεργασία και προσπάθεια από όλους, γιατί υπάρχει συνέχεια. Ότι ξεκίνησαν οι προηγούμενοι το συνεχίζουν οι επόμενοι, διορθώνοντας λάθη,  τακτοποιώντας εκκρεμότητες και σχεδιάζοντας για το μέλλον ανάλογα με τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Όλοι προσφέρουν με τον τρόπο τους. Όλοι κάνουν τα λάθη τους και τις επιλογές τους, επωμιζόμενοι τις ευθύνες. Και όλοι κρίνονται από τους πολίτες, αρκεί να μην επικρατεί παραλογισμός.

Κι αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι κάθε διοίκηση είναι διαφορετική και πρέπει να αξιολογείται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και  συγκυρίες, διότι σε κάθε θητεία τα προβλήματα που προκύπτουν μπορεί να είναι διαφορετικά και να ανοίγονται άλλες ευκαιρίες προς εκμετάλλευση.

 

Σχετικά Άρθρα

Το Δημογραφικό – Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις

otavoice

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice