Τα Βριλήσσια δεν θα παραδοθούν στον κομματισμό

Γράφει ο Γιάννης Τσούτσιας, επικεφαλής της παράταξης «Δράση Για Μια Άλλη Πόλη»

Στα Βριλήσσια η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε νωρίς. Έξι μήνες πριν τις εκλογές και ήδη δημοσιοποιούνται ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Νέες ιστοσελίδες, νέες εφημερίδες, επί της ουσίας όμως, οι δημότες που με τη συμμετοχή τους θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα απαξίωσης της εκλογικής διαδικασίας, απέχουν από οτιδήποτε «μυρίζει» πολιτική και κομματικά παζάρια.

(Να λοιπόν το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε. Πόσους ανθρώπους ωθήσατε κύριοι να ασχοληθούν με τα κοινά στον δήμο μας; Και πόσους στείλατε σπίτι τους; Πόσοι άξιοι άνθρωποι ενδιαφέρονται; Πώς να βρουν δίοδο; Έτσι αξιολογείται μια αυτοδιοικητική προσπάθεια. Όχι από τις προεκλογικές υποσχέσεις του επικεφαλής της.)

Φτιάχνουμε παρατάξεις – οχήματα για να κυβερνήσουμε. Με μεταγραφές, με δηλώσεις στήριξης, με ό,τι μπορούμε. Και τις επιβάλουμε στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι το σενάριο της παραταξιακής κομματοκρατίας. Γι’ αυτό και μπροστά στο στόχο της τοπικής εξουσίας, όλα επιτρέπονται, μπορούμε να υποσχόμαστε οτιδήποτε… Θυμάται κανείς τα προηγούμενα προεκλογικά προγράμματα; Ή έστω, τα Τεχνικά Προγράμματα του Δήμου;

Μεγάλη κινητικότητα λοιπόν στον χώρο της Ν. Δ. και της «Νέας Πνοής». Δύο συνδυασμοί ανταγωνίζονται να εκπροσωπήσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τώρα που αυτό βρίσκεται στα πάνω του… Άραγε, γιατί είναι τόσο σημαντική η κομματική σφραγίδα;

Αλλά και στην κεντροαριστερά οι ζυμώσεις τρέχουν. Ζητείται σταθεροποίηση του σκηνικού, με εργαλείο την… νέα σοσιαλδημοκρατία! Καταλύτης στα Βριλήσσια η τοπική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η «Ανοιχτή Πόλη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού» που δημοσιοποίησε επιστολή στα τοπικά ΜΜΕ, «Για μια Προοδευτική Πολιτική για τον Δήμο Βριλησσίων». (“Θέλουμε ο Δήμος μας να διοικηθεί από μια προοδευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε να ασκηθούν προοδευτικές και όχι συντηρητικές πολιτικές”). Με άλλα λόγια, ως δικαιούχος της κυβέρνησης η «Ανοιχτή Πόλη» απευθύνει πρόσκληση – απειλή για προεκλογικά παζάρια, με μόνο κριτήριο το γνωστό επιχείρημα: «Θα είστε με το φως ή με το σκοτάδι;» Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Βριλησσίων δηλώνει (Επικοινωνία 94FM): «Εγώ στηρίζομαι στους πολίτες και όχι στα κόμματα»! Τελικά η Γη κινείται;

Να το πούμε πιο καθαρά: Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι μνηστήρες της τοπικής εξουσίας είναι ότι οι κοινωνίες δεν έχουν καμία ανάγκη από τις κομματικές παρατάξεις τους! Ότι η αυτοδιοίκηση δεν προάγεται με τα παραταξιακά «πάρε – δώσε». Ότι δημοκρατία δεν είναι οι συσκέψεις στελεχών που αυτοαναγορεύονται εκπρόσωποι των δημοτών και αποφασίζουν για λογαριασμό τους.

Αυτοδιοίκηση σημαίνει αυθεντικές προσπάθειες που γεννιούνται μέσα στην κοινότητα, όχι με αφετηρία την κομματική ένταξη αλλά τη διάθεση προσφοράς και συμμετοχής στο καθημερινό γίγνεσθαι της πόλης.

Αυτοδιοίκηση σημαίνει πρωτοβουλίες που κατακτούν την αυτονομία τους στην πράξη και με κόστος, όχι τσάμπα και κατά δήλωση του επικεφαλής τους στις ιστοσελίδες και τα ραδιόφωνα.

Αυτοδιοίκηση σημαίνει συλλογικότητες στηριγμένες στις δυνάμεις τους, στους δικούς τους αγώνες και δραστηριότητες, επί τέσσερα και όχι ΑΝΑ τέσσερα χρόνια, εις μάτην κάθε «τοπικής»!

Με αφορμή λοιπόν, τις δημοτικές εκλογές, η «Δράση» θα επιδιώξει να σταματήσει εδώ η ανακύκλωση αποτυχημένων πολιτικών και παρατάξεων στη διοίκηση του Δήμου. Χτίζουμε μια άλλη προοπτική. Ο δήμος δεν θα παραδοθεί αμαχητί στον κομματισμό που οδηγεί σε διάλυση όλη τη χώρα.

Ποιος είναι ο Γιάννης Τσούτσιας

Ο Γιάννης Τσούτσιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, ενώ από το 1987, εργάζεται σαν φαρμακοποιός στα Βριλήσσια. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Αθήνα, Χημεία Φυσικών Προϊόντων στη Γαλλία και αργότερα, Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Βριλησσίων  Γιάννης Τσούτσιας, δραστηριοποιήθηκε στον «Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέων Βριλησσίων» και στην τοπική «Ένωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων». και συμμετείχε σε ανεξάρτητες τοπικές εκδοτικές προσπάθειες και ήταν ενεργό μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για τη Σταυρού-Ελευσίνας». Την άνοιξη του 2006, συνέβαλε με άλλους απλούς δημότες, στη δημιουργία της Κίνησης Δημοτών Βριλησσίων “Δράση για μια Άλλη Πόλη”.

Η «Δράση»,  που ξεκίνησε σαν χώρος συζητήσεων μεταξύ απλών δημοτών και λειτουργεί σαν ανεξάρτητος συνδυασμός συμμετείχε  για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές το 2006, λαμβάνοντας ποσοστό 8,5%. Στις εκλογές του 2010, αύξησε το ποσοστό της σε 14% και κατέλαβε δύο έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το 2015 όπου έλαβε 15.5% και εξέλεξε 3 δημοτικούς συμβούλους.Η παράταξη του θα  κατέλθει με επικεφαλή τον Γιάννη Τσιούτσια και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

 
Σχολιάστε