OTA VOICE
Απόψεις

Ένας συστηματικός οδικός χάρτης για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας

Άρθρο του Γιώργου Τοπαλίδη, (Πολιτευτής Κοζάνης – Επιστημονικό Διδακτικό Προσωπικό ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας)

Ζούμε σε μία χώρα, που μπορεί και θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο ελκυστική, καθώς καταλαμβάνει την 28η θέση παγκοσμίως σε μία σειρά οικονομικών-κοινωνικών ποιοτικών δεικτών για το 2017, σύμφωνα και με σχετική έρευνα (US News & World Report). Παρά τις προκλήσεις λόγω και της υφιστάμενης οικονομικής συγκυρίας, υπάρχουν πολλά για τα οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας. Και για να είμαστε σαφείς, δεν μας λείπει τίποτα. Υπάρχει αρκετό ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, είτε αυτό βρίσκεται εντός είτε εκτός της χώρας, λόγω και της μεγάλη διαρροής επιστημόνων, για να υλοποιήσει μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική με χρονοδιαγράμματα και σαφείς στόχους.

Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας που είναι συμπωματική της εποχής μας. Με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι κατανοητό ως κοινωνία να αισθανόμαστε άγχος και να μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό που γνωρίζουμε. Εξάλλου, η οικονομική και κοινωνική αβεβαιότητα, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας που πρέπει να αναζητήσουμε ουσιαστικές λύσεις ενόψει και των εξελίξεων, τέτοιες λύσεις για τον τόπο μας είναι:

  • Ισχυροποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Δυτική Μακεδονία μέσω της άμεσης συνένωσης του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και τη δημιουργία ισχυρών Σχολών, με περισσότερα τμήματα, ξενόγλωσσα τμήματα με ανανεωμένα προγράμματα σπουδών που απαντούν στα σύγχρονα δεδομένα, με τη διασύνδεση της Γεωπονικής Σχολής με τα αγροκτήματα (Πύργων, Μεσοβούνου, Βελβεντού, τις κτηνοτροφικές περιοχές της Βλάστης, του Λιβαδερού, κα (Σιάτιστα, Εράτυρα, Γαλατινή για τις φάρμες γουνοφόρων), αξιοποίηση με έργα και δραστηριότητες των λιμνών Πολυφύτου, Ιλαρίωνα με τα αρωματικά φυτά) στηρίζοντας τη μεταποίηση, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές μέσω των οικονομικών και των τμημάτων επικοινωνίας.
  • Ενίσχυση του τομέα υγείας και διασύνδεση του με τη σχολή Επιστημών Υγείας του υπό σύσταση Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, με την παροχή υπηρεσιών υγείας αντίστοιχων με τις υπόλοιπες περιφέρειες της πατρίδας μας. Δημιουργία μιας ισχυρής ογκολογικής κλινικής που θα καλύπτει το σύνολο των ασθενών, Αιμοδυναμικού εργαστηρίου (στεφανιογράφος), υποστήριξη και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών, υποδομών και υπηρεσιών υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας ΕΚΑΒ), της περιοχής μας.
  • Στήριξη του πρωτογενή τομέα, που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια σταδιακή συρρίκνωση, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων και πρωτοβουλιών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, το οποίο μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης. Η Ελλάδα σπαταλά τεράστια ποσά για να εισάγει μαζικά αγροτικά προϊόντα, ενώ μπορεί να εξοικονομήσει πόρους με προϊόντα υψηλής ποιότητας και εξαγωγής τους στο εξωτερικό, όπως τα γουνοφόρα ζώα, ο κρόκος Κοζάνης, η φέτα,  τα αρωματικά φυτά, φρούτα και κηπευτικά κ.α. που είναι περιζήτητα στις διεθνείς αγορές.
  • Αναβάθμιση του εμπορικού – βιοτεχνικού κλάδου, με στόχο τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων και την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, για να συνδέσουμε την έρευνα και τη γνώση που παράγουν τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα με τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά.
  • Eκμετάλλευση του λιγνίτη, που είναι και θα συνεχίσει να είναι βασικό καύσιμο του ενεργειακού μίγματος της χώρας μας, με στόχο η περιοχή μας να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της στην αγορά ενέργειας. Η συζήτηση γύρω από μία εποχή λιγνίτη με σαφώς λιγότερους ρύπους και καλύτερη απόδοση των μονάδων ασφαλώς και είναι ζητούμενο, όπως επίσης ζητούμενο είναι ένα ισχυρό αναπτυξιακό μοντέλο, προσανατολισμένο στην κινητοποίηση επενδύσεων μέσα από τη δυνατότητα απορρόφησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής μας, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα, τουλάχιστον στο βαθμό και στο μέγεθος που θα έπρεπε.

Μαζί μπορούμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και να αδράξουμε τις ευκαιρίες για να μειωθεί η αβεβαιότητα των πολιτών και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας μας σε όλους τους τομείς. Αυτό απαιτεί ενέργειες που να είναι ουσιαστικές και προσανατολισμένες σε ένα καλύτερο μέλλον σε σχέση με αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Σχετικά Άρθρα

Το Δημογραφικό – Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις

otavoice

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice