OTA VOICE
Απόψεις

Ο ρόλος του πολιτισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Άρθρο της Λίας Τσεκούρα

Ο ρόλος του πολιτισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (περιφέρειες, δήμοι) είναι πολύ σημαντικός, στον βαθμό που, οι Ο.Τ.Α. σχετίζονται άμεσα με την εδαφική έκταση μια συγκεκριμένης «κοινότητας» ατόμων με παρεμφερή πολιτισμικά ταυτοτικά χαρακτηριστικά – ειδικά ο α’ βαθμός αυτοδιοίκησης.

Τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν ήθη, έθιμα, παραδοσιακές προσεγγίσεις, τέχνες, γράμματα, μουσική, θέατρο, ιστορία αλλά και φιλοσοφία και κάθε μορφή πολιτιστικής κληρονομιάς (λαϊκή, κλασική, βυζαντινή, νεοελληνική πολιτιστική κληρονομιά)∙ τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν επίσης έναν παρόμοιο τρόπο ζωής με ορισμένες ελεγχόμενες αποκλίσεις, το αξιακό, γνωστικό και αισθητικό σύστημα και περιβάλλον μιας κοινότητας ατόμων που ζουν και μοιράζονται μια συγκεκριμένη εδαφική έκταση,

Πολιτισμός, επίσης, είναι η φυσική μας κληρονομιά, η σχέση που έχουμε με το περιβάλλον, την καθαριότητα, την προστασία και η φροντίδα του δημόσιου χώρου, η συμπεριφορά των δημοτών απέναντι στους συνανθρώπους μας, ο εθελοντισμός, η φροντίδα και η μέριμνα απέναντι στους ηλικιωμένους, τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα ζώα και γενικότερα η συμπεριφορά που προάγει μια ποιότητα ζωής, που βιώνεται με ευγένεια, εντιμότητα, συνέπεια, ένα “ευ ζην” μεταξύ των ανθρώπων που συγκατοικούν στον ίδιο τόπο, μοιράζονται τον ίδιο τοπικό πολιτισμό και αναζητούν μια πόλη που να τους εμπνέει σε κάθε επίπεδο.

Συνεπώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζει, να αναδεικνύει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά, την καλλιτεχνική δημιουργία σε κάθε της έκφανση αλλά και τον πολιτισμό της καθημερινότητας με ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των δημοτών στις προαναφερόμενες προσεγγίσεις.

Δεδομένων αυτών, είναι σημαντικό να υπάρχουν όργανα, φορείς και ιστότοποι που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των παραπάνω, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό όραμα. Οπότε, προφανώς θα πρέπει να οργανωθούν πολιτιστικές δράσεις, που αφορούν κυρίως τους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, του βιβλίου, των εικαστικών αλλά και τον χώρο της φύσης, του εθελοντισμού και της καθημερινότητας.

Σχετικά Άρθρα

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice

Η ενέργεια μπροστά, με στοχευμένες κινήσεις κι επενδύσεις

otavoice