OTA VOICE
Απόψεις

Τι αλλάζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με το 2019

Γράφει ο Γρηγόρης Ραχωβίτσας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον δημοτικό συνδυασμό Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο

Το ρολόι μετρά αντίστροφα για τη διενέργεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, στις 8 Οκτωβρίου.

Yποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες μαζί με τους υποψήφιους συμβούλους τους κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να κοινωνήσουν το πρόγραμμά τους για την επόμενη ημέρα στο εκλογικό σώμα, αφού ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει.

Εκτός από το τι θα ψηφίσουν θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης και τις αλλαγές στη διαδικασία, τους σταυρούς, μέχρι και το πώς μπορεί να μάθει κάποιος το πού ψηφίζει.

Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται όποιος στον πρώτο γύρο συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε δήμου ή περιφέρειας αντίστοιχα. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.

Επίσης, επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Η τρίτη αλλαγή είναι ο εξορθολογισμός του αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου, ώστε να είναι πιο λειτουργικά και να ασκούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο που τους αναθέτουν οι πολίτες. Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί εννέα χιλιάδες τετρακόσιοι εβδομήντα (9.470) δημοτικοί σύμβουλοι στους 332 δήμους της χώρας, ενώ για την επόμενη θητεία εκλέγονται οχτώ χιλιάδες τετρακόσιοι ογδόντα ένας (8.481).

Την ίδια στιγμή αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στο 150%. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση για τους υποψήφιους συμβούλους των δημοτικών κοινοτήτων.

Τέλος, καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων. Όπως ίσχυε έως τότε, έτσι και στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψήφιων δημάρχων.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως για πρώτη φορά δημιουργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε η ηλεκτρονική εφαρμογή «Ηλεκτρονική Πύλη Υποβολής Υποψηφιοτήτων», για την καταχώριση των συνδυασμών και των υποψηφίων.

Πού ψηφίζω

Όπως και στις βουλευτικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο ένας τρόπος για να μάθετε το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα είναι ηλεκτρονικός. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να μπείτε στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

Έπειτα, πρέπει να συμπληρώσετε τα ακόλουθα πέντε προσωπικά στοιχεία:

Επώνυμο (Ολογράφως)

Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Όμως υπάρχει και δεύτερος τρόπος για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι εκλογείς μπορούν εναλλακτικά να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών. Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (2131361500 και 2131313800).

To 2% των Ελλήνων υποψήφιοι – 102 ετών ο γηραιότερος

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών περισσότεροι από 151.000 πολίτες θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Μπορεί το ενδιαφέρον για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 του Οκτωβρίου να μην έχει φτάσει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι επέλεξαν να διεκδικήσουν την ψήφο των συμπολιτών τους. Ο νεότερος υποψήφιος είναι 18 ετών, ενώ στον αντίποδα ο μεγαλύτερος αγγίζει τα 102 χρόνια.

Με βάση τα ίδια στατιστικά στοιχεία οι περιφερειακοί συνδυασμοί σε όλη την χώρα είναι 78, ενώ οι δημοτικοί συνδυασμοί φτάνουν τους 1.222. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι συνολικά είναι 63.906. Οι υποψήφιοι δημοτικών κοινοτήτων είναι 80.465 και ο αριθμός των υποψηφίων για τις θέσεις περιφερειακών συμβούλων είναι 7.395.

Ο δήμος με τους περισσότερους συνδυασμούς

Ο δήμος με τους περισσότερους συνδυασμούς είναι αυτός της Θεσσαλονίκης που αριθμεί 10. Σε επίπεδο περιφέρειας η Κεντρική Μακεδονία έχει την πρωτιά καθώς αριθμεί συνολικά 9 περιφερειακούς συνδυασμούς.

Διόλου ευκαταφρόνητος είναι και ο αριθμός των εσόδων, αφού τα παράβολα τα οποία πληρώθηκαν συνολικά  για τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοκητικών εκλογών 2023 την μερίδα του λέοντος κατέχουν οι άντρες υποψήφιοι με ποσοστό 59,07% έναντι 40,93% των γυναικών.

Εκλογές 2023:

Διαβάστε εδώ το βιογραφικό του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Γρηγόρη Ραχωβίτσα με τον δημοτικό συνδυασμό Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΔΩ

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ)

otavoice

Ανάξιοι εμπιστοσύνης

otavoice

Στρατευμένη ή μη δημοσιογραφία; Του Παναγιώτη Γεωργιάδη

otavoice

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών μας εγγυάται ένα περισσότερο βιώσιμο μέλλον

otavoice

Επί τω(ν) έργω(ν)… του Γιώργου Τσακίρη

otavoice

Ανέστης Μυστρίδης: Θέλω και μπορώ να αξιοποιήσω για την Κατερίνη, τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου

otavoice