OTA VOICE
Απόψεις

Τατόι: Σώστε τα δάση μας από τη μεγαλύτερη πυροσβεστική του κόσμου

Γράφει ο Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Το θέμα μου είναι το Δάσος-Κτήμα Τατοΐου με τα κτήρια του παλιού Παλατιού και η σημερινή κατάντια του μετά τις πυρκαγιές του 2021, ελέω εγκατάλειψης και ελέω Πυροσβεστικής.

Κατ’ αρχήν πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατά βάση πεδινή ή ήπιου ανάγλυφου περιοχή των 40.000 στρεμμάτων του Δάσους-Κτήματος ήταν η περιοχή της Αρχαίας Δεκέλειας. Στον λόφο «Παλαιόκαστρο», στο σημείο που βρίσκονται οι τάφοι, είχαν το ορμητήριό τους οι Σπαρτιάτες κατά την διάρκεια των Πελοποννησιακών πολέμων.

Το Δάσος-Κτήμα ήταν ουσιαστικά ένας παράδεισος εναλλαγής δάσους, καλλιεργειών οπωροφόρων δέντρων και ετήσιων καλλιεργειών, με κτηνοτροφία και με πληθώρα άγριων ζώων.

Γλύτωσε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 που κάηκε και το μεγαλύτερο μέρος του Ελατοδάσους της Πάρνηθας και δεν αναμένουμε την αναγέννησή του ούτε στα επόμενα 100-200 χρόνια !!!

Δεν γλύτωσε όμως μαζί με ολόκληρη την Βόρεια και Βορειοδυτική Αττική από τις πυρκαγιές του 2021 και από την εντολή της ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΔΑΣΟΣ της Πυροσβεστικής.

Δανείστηκα μερικές φωτογραφίες για να καταλάβουμε το πριν την Πυροσβεστική και μετά την Πυροσβεστική.

Το σημείο των τάφων σήμερα (2023).

Το σημείο των τάφων πριν την φωτιά του 2021.

Η ευρύτερη καμένη περιοχή μετά την φωτιά του 2021

Μερικές από τις παλιές εγκαταστάσεις μετά την εφαρμογή του αξιώματος: ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο πρώην Βασιλιάς έχει ήδη ταφεί στο Παλαιόκαστρο του Τατοΐου. Μας επισκέφθηκαν δεκάδες μέσα ενημέρωσης. Και είδαν και είδαμε και μερικοί από εμάς ξανά την εγκατάλειψη, έστω οριακά μπαλωμένη.

Έγιναν καθαρισμοί που έπρεπε να έχουν γίνει ήδη από τα τέλη του 2021 αμέσως μετά την Πυρκαγιά, για να μην διαταραχθεί η αναγέννηση του Δάσους με την πτώση των ομολογουμένως μεγάλων δένδρων Χαλεπίου Πεύκης.

Τώρα η διαταραχή έγινε και ας ελπίσουμε από τύχη να μην είναι σημαντική. Έγιναν φυτεύσεις θάμνων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν στην περιοχή.

Η ίδια πληγωμένη Ιστορία κάθε φορά. Εδώ και 30 χρόνια η πρόσβαση των Δασικών Υπηρεσιών ήταν σχεδόν απαγορευμένη. Δεν μπορούσαν να διαχειριστούν πλήρως το δάσους και να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν ούτε τα βασικά έργα πρόληψης για την προστασία του Δάσους.

Χαρακτηριστικά μόνο σας λέω ότι ο φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας (που καταργήθηκε) για να μπει στον χώρο έπρεπε να κάνει ακόμα και γραπτά αιτήματα.

Πάντοτε η επικοινωνία με τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες του οποιουδήποτε, ήταν σχεδόν αδύνατη. Αλήθεια την κα Υπουργό Πολιτισμού την είδα να επισκέπτεται τώρα αρκετές φορές τον χώρο. Τώρα το θυμήθηκε;;;

Και όσο οι Δασικές υπηρεσίες μέχρι το 2005 περίπου είχαν πόρους πραγματοποίησης κάποιων εργασιών δυνητικά κάτι μπορούσε να γίνει.

Γρήγορα όμως, σχεδόν όλοι οι διαθέσιμοι πόροι μεταφέρθηκαν προοδευτικά στην Πυροσβεστική, κατασπαταλούνται σήμερα σε άγνωστες ενέργειες και πάνε σε άγνωστες τσέπες, οπότε από το 2005 κι έπειτα κάθε παρέμβαση θα ήταν αδύνατη.

Κι αντί μετά τις πυρκαγιές του 2007 να εφαρμοστεί το Πόρισμα της Βουλής (Με Πρόεδρο τον σημερινό πρωθυπουργό) ή το παρόμοιο πόρισμα του 1993, για ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και γενναία χρηματοδότηση για την διαχείριση των Δασών και μέσω της διαχείρισης ενίσχυση της πρόληψης, έχουμε :

  • Την μείωση των προϋπολογισμών των Δασικών Υπηρεσιών και την ουσιαστική αποψίλωσή της από κάθε είδους ειδικότητα.
  • Την δημιουργία της μεγαλύτερης Πυροσβεστικής στον Κόσμο!!!

Κι αφού κάναμε την μεγαλύτερη Πυροσβεστική του κόσμου (τηρουμένων των αναλογιών) και αφού την παρακολουθούμε να μην αποδίδει ποτέ οικονομικό απολογισμό έστω και για μία χρονιά βλέπουμε ανάγλυφα τα αποτελέσματά της. Και το Τατόϊ είναι ελάχιστη συνέπεια. Στην Δίκη για το ΜΑΤΙ να δείτε τι ακούγεται.

  • Παρακολουθήσαμε την διατύπωση του δόγματος «της μη κατάσβεσης» των πυρκαγιών στα Δάση τουλάχιστον έπειτα το 2018. Και ποια η αντίδρασή μας ιδίως έπειτα από τις πυρκαγιές του 2021; Προχώρησε η περεταίρω ενίσχυση της ήδη ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ Πυροσβεστικής με το Προεδρικό διάταγμα 79/2022 (ΦΕΚ 220/2022).

Με το διάταγμα αυτό η Πυροσβεστική έχει πλέον 17.387 άτομα προσωπικό !!! (από 6.000 που ήταν το 1998 όταν πήρε και την δασοπυρόσβεση), με 18 Στρατηγούς… όταν ο Ελληνικός Στρατός με 100.000 άτομα έχει περίπου 25.

  • Ενισχύσαμε τα εναέρια μέσα Δασοπυρόσβεσης σε βαθμό σκανδαλώδη. 93 τον αριθμό εναέριο και ανεξέλεγκτο αριθμό ωρών πτήσεων ιδιωτικών εταιρειών και την υποψία διασπάθισης του Δημόσιου χρήματος.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Παρακαταθήκη του πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνου του Β’ είναι μία ! ! !

ΣΩΣΤΕ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.

Πηγή Αναδημοσίευση από το dasarxeio.com

 

Σχετικά Άρθρα

Γιατί προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής

otavoice

Ορθολογική Διαχείριση Αποβλήτων ή Business as Usual;

otavoice

Οι σέλφι, το κουλούρι και η ωμή πραγματικότητα που απέφυγε ο Μητσοτάκης στον Έβρο

otavoice

Η παράταξη Χατζημάρκου έβαλε τη λέξη “τέως” μπροστά από τα “στοιχειωμένα” έργα

otavoice

Μαρία Καμμά: Το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Μικρά Νησιά

otavoice

Η Ανακύκλωση στον Δήμο Καρδίτσας

otavoice