OTA VOICE
Απόψεις Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Αλλαγή στην κοινωνία, αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση

Άρθρο του Μ. Χατζηγιαννάκη

Απέχοντας λιγότερο από έναν χρόνο από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ξεκινήσει πρώτος απ’ όλα τα κόμματα τις διεργασίες ώστε να αρθεί η εκλογική αναντιστοιχία του κόμματος στις εθνικές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά, κυρίως, να αρθεί η δυστοπική πραγματικότητα της πολιτικής της ΝΔ στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Η προεκλογική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξεκίνησε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα με τη σημαντική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς τέθηκαν οι κατευθυντήριες προτάσεις για την Αυτοδιοίκηση. Ο στόχος είναι διττός· πρώτον, η δημιουργία προοδευτικών αυτοδιοικητικών συλλογικοτήτων νίκης και, δεύτερον, η αλλαγή στο παρωχημένο αυτοδιοικητικό μοντέλο της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν δεν δουλέψουμε συστηματικά, μεθοδικά και οργανωμένα για την επίτευξή τους. Για τον σκοπό αυτό δημιουργούμε το δίκτυο της Αυτοδιοίκησης με ανθρώπους πεπειραμένους, αλλά και με νέα, φρέσκα πρόσωπα, καλύπτοντας όλη την επικράτεια, ώστε έγκαιρα, να υπάρξουν δημοκρατικές συσπειρώσεις σε προγραμματική βάση για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023. Από Κοινότητα σε Κοινότητα και από Δήμο σε Δήμο, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να είναι παρών, όχι για να καπελώσει την όποια δυναμική δημιουργείται στον προοδευτικό χώρο, αλλά για να συνδράμει και να συσπειρώσει την πλατιά πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει ανάγκη από αλλαγή. Αλλαγή στα βασικά, στα καθημερινά, αλλαγή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στην οποία η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να απέχει.

Η σπουδαιότητα αυτής της δουλειάς σε κάθε τόπο ξεχωριστά είναι αδιαμφισβήτητη. Όποιος και όποια δεν το έχει κατανοήσει η Αυτοδιοίκηση είναι ο προνομιακός χώρος στον οποίο πρακτικά μπορεί να πάρει σάρκα και οστά το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας. Στην Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν χρώματα, υπάρχουν προγραμματικές βάσεις και συγκλίσεις στις πολιτικές, και, κυρίως, υπάρχει μία αδήριτη ανάγκη, όχι μόνο για τον θεσμό αλλά για το ελληνικό πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, για ανανέωση προσώπων. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είχε προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ανανέωσης με τη θεσμοθέτηση της ξεχωριστής κάλπης στα τοπικά συμβούλια, δυστυχώς όμως η ΝΔ της συντήρησης την κατήργησε.

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε έναν χρόνο, αφού θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές. Η δέσμευσή μας, η δέσμευση της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είναι ότι στις πρώτες μας πολιτικές αποφάσεις θα επαναφέρουμε την ξεχωριστή κάλπη στα τοπικά συμβούλια, εκεί που η Δημοκρατία ανθεί και γεννά μία γενιά νέων ανθρώπων, που ασχολούνται με τον τόπο τους, πέρα από δημαρχοκεντρικές και κομματικές εξαρτήσεις, και, παράλληλα, θα καταργήσουμε την αντιδημοκρατική εκλογή με 43% των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλάζει, γιατί η κοινωνία χρειάζεται αλλαγή και αυτή η κοινωνική αλλαγή μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τα κάτω. Ξεκινώντας από κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια. Ξεκινώντας από την αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση.

*Το άρθρο του Μίλτου Χατζηγιαννάκη για την Αυτοδιοίκηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα”

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice