OTA VOICE
Απόψεις

Η επιλογή, η δικαίωση, η δέσμευση

Άρθρο του Γιάννη Αργυρόπουλου με αφορμή την επικείμενη κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.

Η έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά, από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ήλιδας,  και η αποστολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία «Μεσόγειος» που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του έργου αποτελεί το τελευταίο και πιο καθοριστικό βήμα για την οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που ταλάνιζε επί χρόνια το δήμο Πύργου και γενικότερα την Ηλεία.

Είναι το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης και επίπονης διαδικασίας που ξεκίνησε, δρομολογήθηκε και προχώρησε σε σημαντικό βαθμό από την προηγούμενη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τη σημερινή, παρά το γεγονός ότι σε πολλά σημεία αυτής της πορείας κινδύνεψε να τιναχθεί στον αέρα από διάφορους εξωγενείς και αστάθμητους παράγοντες.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναμένουμε την έναρξη των εργασιών στις αρχές του 2019, όπως δεσμεύθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας, καθώς η σύμβαση προβλέπεται να υπογραφεί έως το τέλος του χρόνου, και μάλιστα με όρους πολύ ευνοϊκότερους για τους Ηλείους πολίτες από αυτούς που περιλαμβάνονταν στην αρχική.

Η βασική και πιο ουσιαστική αλλαγή είναι ότι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα των στερεών αποβλήτων για την οποία θα αποζημιώνεται η ανάδοχος εταιρεία περιορίζεται από τους 60.000 τόνους στους 45.000 τόνους κατ’ έτος. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το κόστος για τους εφτά δήμους της Ηλείας και κατ’ επέκταση για τους πολίτες του νομού,  θα είναι μικρότερο κατά ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου το χρόνο καθώς η τιμή που θα πληρώνουν οι δήμοι για κάθε τόνο ανέρχεται  στα 64 ευρώ.

Έτσι λοιπόν δεν μιλάμε πλέον για ένα «φαραωνικό έργο» αλλά για μια Μονάδα που ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των Ηλείων πολιτών αφού από τις μετρήσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στα ζυγολόγια της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης  και Κομποστοποίησης που λειτουργεί ήδη στην Τριανταφυλλιά προκύπτει ότι η ετήσια παραγωγή στερεών αποβλήτων στο νομό μας φτάνει στους 45.000 τόνους περίπου.

Για την επίτευξη αυτής της σημαντικής αλλαγής στη σύμβαση, καθοριστική ήταν η συμβολή του συμπατριώτη μας αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του αφιέρωσε πολύ χρόνο για να φτάσουμε στο αίσιο αποτέλεσμα. Ειδικότερα, από τη μια πλευρά ξεκίνησε ένα κύκλο διαβούλευσης με τον ΦΟΔΣΑ και τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και από την άλλη εξασφάλισε τη νομική ισχύ της σύμβασης με τους νέους όρους που είναι προς το συμφέρον των Ηλείων πολιτών.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και την εξαγγελία του για χρηματοδότηση Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στο χώρο της Τριανταφυλλιάς, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των ανακυκλώσιμων αποβλήτων στο πλαίσιο και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται αντιληπτό ότι ο υπουργός Σωκράτης Φάμελλος θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που έβαλε τη σφραγίδα του για να κλείσει μια «πληγή»  δεκαετιών στην Ηλεία. Ήδη ο ΦΟΔΣΑ έχει λάβει τις προβλεπόμενες αποφάσεις για να δρομολογηθεί στις αρχές του νέου έτους η χρηματοδότηση του ΚΔΑΥ από πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς υπάρχει έτοιμη μελέτη από το δήμο Ήλιδας

Σε προσωπικό επίπεδο, αισθάνομαι δικαιωμένος, με την απόφαση μου  να στηρίξω από την πρώτη στιγμή και να σταθώ στο πλευρό του δημάρχου Ήλιδας και Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, που είχε τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδρομή, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και σε μια δαιδαλώδη διαδικασία .  Με την επιλογή μου αυτή (υπενθυμίζω ότι με τη δική μου ψήφο εξελέγη Πρόεδρος) πετύχαμε , αφ’ ενός την απαλλαγή του Πύργου από τον εφιάλτη των σκουπιδιών με τη  λειτουργία της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης , τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση, το Μάιο του 2016, και αφ’ ετέρου την υλοποίηση της μόνιμης λύσης με την κατασκευή του Εργοστασίου, με ευνοϊκούς όρους για τους συμπολίτες μας,  που αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2020.

Τέλος απευθυνόμενος στους συνδημότες μου δεσμεύομαι απέναντι τους ότι, μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο δήμος Πύργου,  να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη λειτουργία του ΦΟΔΣΑ και γενικότερα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, πάντα μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας με τους άλλους δήμους  του νομού.

Η πρωτεύουσα του νομού πρέπει να είναι και θα είναι πρώτη σε όλα!

 

  • Ο Γιάννης Αργυρόπουλος είναι επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Όραμα Δημιουργίας» – Αντιπρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ηλείας – Υποψήφιος  Δημάρχου Πύργου

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice

Η ενέργεια μπροστά, με στοχευμένες κινήσεις κι επενδύσεις

otavoice

Πτήση CY284 12.10.67: «Εκρηκτικός μηχανισμός υψηλής στρατιωτικής ποιότητας ανατίναξε το αεροπλάνο»

otavoice

Η ισραηλινή Ύβρις της υπεροψίας και η Νέμεσις της βαρβαρότητας της Χαμάς

otavoice